Fia stugan fäbodarna2

Den stora utmaningen som Måttsunds Intresseförening  just nu har är fortsatt renovering av Fia- stugan i Innerbodarna som är Måttsunds bäst bevarade och största fäbodvall. Den är belägen nära E4 och har anor från 1600-och 1700-talen. Stugan skänktes som gåva hösten 2014 av Ulf Nilsson och Bertil Öström till Måttsunds Intresseförening.

Fäbodvallen består idag av 18 byggnader där någon av stugorna kan ha anor från 1600-talet. Fia- stugan med tillhörande byggnader är att betrakta som en komplett fäbodenhet bestående av en fäbodstuga med eldstad för övernattning, mjölkkällare (iskällare) för förvaring av mjölken samt en sommarladugård med spiltor för korna. Byggnaderna är i stort behov av renovering där ekonomiskt bidrag har beviljats från länsstyrelsen för upprustning.

Fäbod sommar

Upprustningen av stugorna utförs, förutom av timmermän som länsstyrelsen i Norrbotten anlitar,  av en grupp händiga och kunniga måttsundare. Till största del består gruppen av pensionärer som träffas och finner en trivsam social tillvaro. Alla som bor i byn inbjuds att delta och hjälpa till i det för byn viktiga jobbet.

Innerbodarna är en mycket trivsam plats som tillsammans med alla stugor, brunnsvinda och gärdesgårdar skapar en miljö och plats som kan beskrivas vara ett ”levande museum”.

Innerbyns_fabodar

Fem familjer nyttjade sina fäbodar här under hela 1950-talet. Det var familjen Vikström från Jan-Johans, Robert och Dagmar Öström, Filip och Anna Sundberg, Ingar och Inga Sundberg samt familjen Palmgren från Manel. Robert och Dagmar använde vallen ända tills de helt slutade med jordbruk 1967.Fäbodarna

2015 anordnade Måttsunds Intresseförening  midsommarfirande i fäboden. Det bjöds på tårta och kaffe och man firade att byn tilldelades utmärkelsen ”Årets by” 2015.

För att hitta hit åker man in på grusvägen bakom Måttsund Restaurang. Se bilden!

Innerbodarna